Spring naar inhoud
Verhaal 3 minuten leestijd

Het bos brandt, maak jij het verschil?

Het risico op een natuurbrand is altijd aanwezig, maar in de lente en zomer neemt de kans toe bij droogte. Door de klimaatverandering is de kans op een onbeheersbare natuurbrand ook groter. Bij een natuurbrand kan het vuur zich razendsnel verspreiden. De brandweer en natuurbeheerders doen veel om brand te voorkomen, maar ook jij kan helpen. Liza van Velzen is naast specialist natuurbrandbeheersing bij Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost ook vrijwilliger bij de brandweer in Chaam en oud-boswachter. Zij vertelt over het ontstaan van een brand, hoe je een brand herkent maar ook wat je vooral wel en niet moet doen.

Voorkomen bijna lastiger dan genezen

“Natuurbeheerders doen steeds meer om natuurbranden beheersbaar te houden, al dan niet samen met de brandweer. Bijvoorbeeld door het maken van natuurlijke stoplijnen, het onderhouden van zandpaden en het omvormen van bossen tot klimaatbestendige bossen. Daarnaast is er ook aandacht voor bijscholing voor brandweerlieden. Ik merk ook dat steeds meer bezoekers van natuurgebieden zich bewust zijn van de kwetsbaarheid van de natuur.

Dat zijn allemaal ontwikkelingen waar ik blij mee ben. Alleen is de realiteit dat we niet iedere brand kunnen voorkomen. Daarom wil ik ook graag aandacht besteden aan wat mensen kunnen doen als er eenmaal brand is. Want ook daarmee kunnen burgers het verschil maken!”

Hoe herken ik een brand?

Vlammen en rook zijn onlosmakelijk verbonden met brand, maar als je zelf de vlammen ziet ben je vaak erg dichtbij. Rook is soms zichtbaar, maar dan is het lastig om de exacte plek te bepalen. En je kunt rook natuurlijk ook ruiken. Maar een brand maakt ook geluid: denk bijvoorbeeld aan het knisperende geluid van een kampvuur.  Je kunt een brand dus niet alleen zien of ruiken, maar ook horen.”

Ik zie, ruik of hoor brand. Wat kan ik doen?

“Twijfel niet en bel direct 112. Geef je locatie zo goed mogelijk door en zorg dat je wegloopt van de rook. Dit doe je bij voorkeur haaks op de richting die de rook op gaat. Ga naar een veilige plek: een openbare weg, een parkeerplaats of ander verhard terrein of plekken met veel huizen.

Vaak willen mensen helpen en proberen de brand zelf uit te trappen of blussen met het flesje water wat ze bij zich hebben. Toch kun je beter direct de hulpdiensten inschakelen: het is namelijk nooit zeker of een brand ook uit blijft. Daarnaast kan een brand door bijvoorbeeld wind enorm oplaaien of van richting veranderen. De kans bestaat dat je ingesloten raakt of verwondingen oploopt omdat je – anders dan de brandweer – geen beschermende kleding draagt tegen de hitte.

Kortom: iedere minuut telt. De omstandigheden kunnen snel veranderen dus direct handelen van burgers is van groot belang!”