Spring naar inhoud
Een spuit en flesje met een vaccin
Wat te doen bij

Ziektegolven

  • Nies of hoest in je elleboog
  • Was vaak je handen
  • Houd afstand van andere mensen
  • Ventileer de ruimte regelmatig
  • Zorg voor een goede hygiëne, ook bij het klaarmaken van eten
  • Blijf thuis bij (verkoudheids)klachten of als je ziek bent
  • Gebruik altijd papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik direct weg
  • Volg onze aanwijzingen op, zodat we verspreiding beperken
Wat je nog meer kunt doen

Als veel mensen tegelijk ziek zijn als gevolg van een besmettelijke infectieziekte, spreken we van een epidemie. Wanneer zich dit zelfs wereldwijd verspreidt zoals het coronavirus, noemen we het een pandemie. Vrijwel ieder jaar hebben we wel met een epidemie te maken. Dit kan een griepgolf zijn, maar soms laait er ook een ander virus op wat in korte tijd zorgt voor veel zieke inwoners. Er zijn veel verschillende soorten ziekteverwekkers die onze gezondheid kunnen bedreigen. De uitbraak van een epidemie, en zeker van een pandemie, kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. 

Gevolgen

Voorbereiding

Het is natuurlijk erg lastig om je voor te breiden op een ziektegolf. Een infectieziekte verspreidt zich soms heel snel, zonder dat je het misschien in de gaten hebt. Toch is het nooit verkeerd om te zorgen voor een goede hygiëne. Denk hierbij aan structureel je handen wassen, zeker vóór en na het eten of na een toiletbezoek. Ook is het belangrijk om bij een ‘gewone’ verkoudheid andere mensen niet aan te steken. Dit kun je doen door afstand te houden, in je elleboog te niezen of hoesten en ruimtes waar je samen bent goed te ventileren.

Ook raden we aan om mee te doen met het landelijke vaccinatieprogramma van de Rijksoverheid en een vaccinatie te halen bij een ziektegolf als de overheid dit aanbiedt. Zodat je vóóraf al beter beschermd bent als je de ziekte oploopt. Zo komen er ook minder mensen tegelijk in het ziekenhuis terecht en blijft de zorg voor iedereen beschikbaar.

Wat te doen bij

Onze bijdrage

Op de hoogte blijven

De overheid doet er alles aan om jou zo snel en goed mogelijk te informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, X @VRMWB, de calamiteitenzender Omroep Brabant (op radio en televisie) en via deze website.

Brandweer, Politie En Ambulance