Spring naar inhoud
Kerncentrale met blauwe lucht op achtergrond
Wat te doen bij

Stralingsincident na een kernongeval

  • Check of je telefoon geschikt is voor het ontvangen van NL-Alert en volg de aanwijzingen in het NL-alert op
  • Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en alles wat als ventilatie dient (afzuigkap, ontluchtingskokers, ventilatiesysteem, muur- en toiletroosters)
  • Stel een noodpakket samen (met een radio op batterijen, een zaklamp, kaarsen, lucifers, dekens en houdbaar eten (in blik of vacuüm verpakt)
  • Zorg voor voldoende levensmiddelen en leg een voorraad (drink)water aan
  • Stem af op Omroep Brabant, dit is de rampenzender (radio en televisie) en check onze berichtgeving op deze website of @VRMWB op Twitter
  • Beperk wel het gebruik van je mobiele telefoon
Wat je nog meer kunt doen

De kans op een stralingsincident na een kernongeval is in Nederland klein. Kerncentrales zijn zeer veilig en voldoen aan strenge eisen. Ook voor het vervoer van radioactieve stoffen gelden strenge regels. Als zich toch een incident voordoet, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Hier lees je wat de gevolgen van een kernongeluk kunnen zijn, hoe je je zo goed mogelijk voorbereidt en wat je moet doen bij een stralingsincident na een kernongeval.

Gevolgen

Voorbereiding

Wat te doen bij

Onze bijdrage

Op de hoogte blijven

De overheid doet er alles aan om jou zo snel en goed mogelijk te informeren. Dat gebeurt via NL-Alert, X @VRMWB, de calamiteitenzender Omroep Brabant (op radio en televisie) en via deze website.

Brandweer, Politie En Ambulance